
Butiksdistribution för Roslagsmjölk
Roslagsmjölk har varit kunder hos oss på Kyl- och Frysexpressen sedan juni 2022. Vi tillhandahåller en lösning där vi hämtar deras mjölkprodukter på Grådö mejeri i Dalarna, kör till vår terminal i Årsta där vi packar om och därefter distribuerar till livsmedelsbutiker i Uppsala, Roslagen och Stockholmsregionen tre gånger i veckan.
Roslagsmjölk får sin mjölk från fyra familjeägda och KRAV-godkända jordbruk i Roslagen. De fyra gårdarna har mellan 60 och 120 mjölkkor vardera och producerar tillsammans runt 2 miljoner liter per år. Utbudet har vuxit successivt och består numera av ekologisk standardmjölk, mellanmjölk, lättmjölk, naturell yoghurt, vaniljyoghurt, filmjölk, vispgrädde, gräddfil och créme fraiche. Planer finns på att utöka med fler smaker och nya produkter.
Företaget Roslagsmjölk bildades 2016 när mjölkpriserna var historiskt låga. De fyra gårdsägarna i Roslagen stod då inför ett val – att lägga ner eller göra något åt situationen. De valde det sistnämnda.
– Jag kom in som konsult på ett 4-månaders kontrakt 2019 för att få fart på försäljningen, men är kvar än. Idag sköter jag allt från kundbearbetning och leverantörsupphandlingar till inköp, förpackningsdesign och marknadsföring, berättar Per Blomlöv på Roslagsmjölk.
De första sex åren var tuffa. Processandet av mjölken gjordes då på Åland, vilket gjorde transporterna onödigt krångliga och dyra. Vändningen kom när förädlingen av mjölken flyttades till Grådö Mejeri i Dalarna och transporterna kunde gå enbart på land.
– Vi behövde en leverantör som kunde ta ett helhetsgrepp och som var tillräckligt stora för att kunna hantera vår butiksdistribution med leveranser av färskvaror flera gånger i veckan till Uppsala, Roslagen och Stockholmsregionen. Det finns inte många leverantörer de musklerna, men Kyl- och Frysexpressen hade det vi efterfrågade, berättar Per.
Vi på Kyl- och Frysexpressen hämtar mjölkprodukterna hos Grådö Mejeri en dag i veckan och kör till vår terminal i Årsta. Vi tar även emot leveranser i Årsta direkt från Grådö två dagar i veckan. Därefter plockar vi det som ska ut till respektive butik samt sköter all distribution. Transporterna går till ca 75 procent med biogaslastbil.
– Vi hade andra kunder som redan anlitade Grådö Mejeri när vi inledde samarbetet med Roslagsmjölk. Det gjorde att vi kunde erbjuda en prisvärd lösning genom samlastning med andra kunder, berättar Robert Flodman, regionchef Kyl- och Frysexpressen Mälardalen.
Transporterna står för en stor del av Roslagsmjölks kostnader, så Per och Robert har haft en del tuffa prisförhandlingar genom åren. Nu senast efter att Kyl- och Frysexpressens investering i fordon som drivs på förnybara drivmedel. En investering som kunderna delvis får vara med att betala.
– Vi verkar i en tuff bransch med små marginaler. Trots det har vi lyckats öka våra volymer de senaste åren. Även om transporterna är en stor del av vår kostnadsmassa, så tycker jag att det upplägg vi har med Kyl- och Frysexpressen är effektivt och prisvärt. Att de kör merparten av våra distributionstransporter med förnyelsebara bränslen är viktigt för oss som KRAV-aktör, säger Per.
Många mindre gårdar och jordbruk runt om i Sverige har blivit uppköpta eller lagts ner under de senaste decennierna. Många står också inför generationsväxling. Just generationsväxlingen har Roslagsmjölk samtliga gårdar klarat av, vilket Per ser som en stor fördel framåt.
– Intresset för lokalproducerade produkter ökar och viljan att betala finns. Utmaningen är att få fler kunder att handla oftare. Vi har utrymme att växa ytterligare lite i befintlig kostym, men för att kunna vrida upp produktionen som vi önskar behöver vi hitta ytterligare ekologiska gårdar. Vi ser potential att både kunna växa och utöka vårt sortiment tillsammans med Kyl- och Frysexpressen. De är en stor möjliggörare för oss som bidragit till att vi numera kan redovisa svarta siffror, berättar Per.
Fakta om svensk mjölk
Självförsörjningsgraden av svenska mejeriprodukter låg fram till år 2005 på 100 procent eller mer. Idag är den siffran 70 procent. Sverige skulle behöva ytterligare ca 125 000 mjölkkor för att åter uppnå 100 procents självförsörjningsgrad. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund finns idag ca 2 600 mjölkgårdar och knappt 300 000 mjölkkor i Sverige. Av dessa finns endast 2500 mjölkkor i Stockholm.

