Helhetslösning med fryslager och butiksdistribution för Olofssons Bageri
Sedan 1947 har det bakats bröd av lokala råvaror och friskt källvatten i Överkalix. Bröderna Bengt och Gunnar drog i gång bageriverksamhet i en timrad bakstuga med vedeldad ugn och levererade bröd med cykel. Idag drivs bageriet av andra generationens bagare – Bengts tre söner Per-Erik, Bengt-Olof och Mikael. Sedan 2024 anlitar de Kyl- och Frysexpressen som sin helhetspartner inom logistik.
Olofssons Bageri är ett familjebageri med en lång och stolt historia som sträcker sig nästan 80 år tillbaka i tiden. De erbjuder ett brett sortiment av matbröd, kaffebröd och säsongsbröd bakat av lokala råvaror och friskt källvatten. Deras marknad finns framför allt i norra Sverige, men de säljer även en del mjukt tunnbröd utanför Sverige.
Kundens behov:
Att driva ett mindre bageri i Sverige idag kan vara en utmaning. Konkurrensen om platserna i butikshyllorna är stenhård och marginalerna små. När priset på råvaror, el och bränsle sköt i höjden för ett antal år sedan var Bengt-Olof och hans bröder tvungna att tänka nytt och ta till en del drastiska åtgärder för att bageriet skulle överleva. För att klara den ekonomiskt utmanande situationen och samtidigt ställa om företaget mot en hållbar framtid arbetade de fram en helt ny affärsmodell.
– Vi gick från att baka och leverera färskt mot order till att i stället serietillverka större volymer av ett bröd i taget och därefter frysa in direkt. Vissa kunder var lite skeptiska till en början, men är fördelarna är så stora och kunden får dessutom en bättre produkt så det var inget att tveka på, berättar Bengt-Olof Olofsson, VD på bageriet.
Omställningen har gjort att Olofssons Bageri fördubblat effektiviteten. Idag bakar de mer bröd än någonsin, med färre medarbetare. Energiförbrukningen har minskat, då det är billigare att värme upp ugnen en längre stund, än flera korta.
– Kvaliteten på brödet har blivit bättre, då det är enklare att baka stora satser än små. Svinnet i både fabriken och ute i butikerna har minskat då brödet levereras fryst och kan läggas ut i hyllorna allt eftersom det tar slut. Dessutom är det mer effektivt både ur ett miljö- och plånboksperspektiv att transportera och lagra i frysar i stället för att köra ut färskt bröd direkt till butik, berättar Bengt-Olof.
Olofssons Bageri hade behov av en partner att diskutera olika lösningar med och som också kunde ta ett helhetsgrepp för att effektivisera bageriets logistik. Valet föll på Kyl- och Frysexpressen.
Vår lösning:
Samarbetet inleddes 2021 när Kyl- och Frysexpressen öppnade sin terminal med kyl- och fryslager i Luleå. Till en början ansvarade Kyl- och Frysexpressen för distributionen av bröd från terminalen i Luleå till Coopbutiker runt om i Norrbotten.
När Olofssons bageri drabbades av ekonomiska utmaningar och behövde ställa om verksamheten fanns Kyl- och Frysexpressen med som diskussionspartner och bollplank.
– Vi hade nära kontakt med Bengt-Olof genom hela processen och tillsammans arbetade vi fram den lösning vi använder idag, berättar Lars Lindholm, kundansvarig säljare på Kyl- och Frysexpressen.
Sedan hösten 2024 hämtar Kyl- och Frysexpressen fryst bröd på bageriet i Överkalix 3-4 dagar i veckan och kör till terminalen i Luleå där Olofssons hyr pallplatser i fryslagret. När bageriets kunder lägger sina order är det Kyl- och Frysexpressens medarbetare i Luleå som plockar och packar dem. För att transporterna ska bli så miljöeffektiva som möjligt samlastas Olofssons bröd med andra kunders varor och distribueras fem dagar i veckan till ca 100 livsmedelsbutiker runt om i Norrbotten.
– Jag är jättenöjd med vårt samarbete med Kyl- och Frysexpressen. Vi har samarbetat sedan 2021 och fått en fin relation. Hösten 2024 släppte vi alla våra affärer till dem. Tidigare anlitade vi flera leverantörer. Det är en fördel för oss att ha en strategisk partner som ansvarar för helheten. Händer det något är de bra att resonera med, vi löser saker som uppstår längs vägen tillsammans. Leveranssäkerheten är bra. Jag har bara gott att säga om dem. Med Kyl- och Frysexpressen kan vi ta vår verksamhet till nästa nivå, säger Bengt-Olof Olofsson.


